En guidet tur til bergkunst, symbolene og deres historie!
Landskapsarkitekt, forfatter og billedkunstner Lars Ole Klavestad tar oss med på en spennende tur på Oldtidsveien. Turen starter med omvisning ved Solbergtårnet, der vi får en høre om idéene bak anlegget, kulturlandskapet, helleristningene og den 100 meter lange tidslinjen gjennom østfoldhistorien. Deretter går turen videre med buss til helleristningene på Solberg, gravfeltene på Gunnarstorp og Hunn og helleristningene på Begby. Underveis får vi også høre om landskapshistorien langs veien. Vi raster på en fin plass så ta med mat og termos i en liten ryggsekk.
Turen er gratis, men deltakerne oppmuntres til å avtale felleskjøring til Solbergtårnet i Skjeberg om det er mulig. Frammøte på parkeringsplassen ved Solbergtårnet i Skjeberg kl. 11.45 Turen starter kl 1200 og varer ca 3 timer. Begrenset deltakerantall til 53 personer på busstur med foredrag.
Åpningstale ved ØH leder Kari Stumberg Omholt. Foto: Gunnar A. Hjorthaug
Østfold Historielag avholdt årsmøte 2023 på «Folkenborg Museum, Mysen» 25. mars med Eidsberg Historielag som vertskap. Kari Stumberg Omholt, leder av Østfold Historielag, holdt åpningstale og ga et riss over siste års aktivitet. Videre ble det orientert om en undersøkelse som hadde vært foretatt over frivillig arbeid ute i lokallagene. Les mer om budskapet leserbrevet fra lØH sin leder Frivillig arbeid og lokalhistorie. Velkomsthilsen og orientering om lokallagets samarbeid om Folkenborg Museum, ble holdt av Dag Mysen. Selve årsmøtet ble gjennomført med Asbjørn Hjorthaug, Hobøl Historielag som ordstyrer som ledet forsamlingen gjennom de vanlige årsmøtesakene.
Styret i Østfold Historielag består etter årsmøtet av:
Leder: Kari Stumberg Omholt Nestleder: Ulf Kolstad Sekretær: Gunnar A. Hjorthaug Styremedlem: Mona Friberg Styremedlem: Gunn Hedberg
Neste årsmøte for Østfold Historielag er fastsatt til 16 mars 2024.
Berg Rokke og Asak Historielag er da vertskap.
Protokollen fra årsmøtet vil bli lagt ut så snart den er klarert og underskrevet.
Etter selve årsmøteforhandingene ble bokpriser 2022 delt ut. Prisvinnerne fikk blomster og diplom. Prisen for beste årbok er på kr 3 000, de to andre prisene er på 5 000 kr.
Lokalhistorie: Industrieventyret i Moss av Paul Norberg Slektshistorie: Hus, folk og historier – på søndre Kråkerøy Fra Lunde til Tangen 1850-1950 av Roger Kjellvik. Årbok: Haakon utgitt av Eidsberg historielag
Fylkeslagene av politiske partier har fått brev fra Østfold Historielag. Kulturminner har betydning for vår stedsidentitet. Dette bør inn i partiprogrammene! Lokalsamfunnene er fylt med kulturminner. De fleste av oss er ikke kjent med dem, men våre lokale historielag har ofte erfart hvor interesserte innbyggerne blir når de gjøres oppmerksomme på sin rike, lokale natur- og kulturarv. Da kan man føle stolthet over gamle gravplasser, bygninger, helleristninger, industrimiljøer, fangstgroper og lignende. Denne type historieformidling er ikke veldig kostbar og kan også stimuleres ved å støtte opp om frivillige krefter.
Det er derimot en utfordring at mange lokale kulturminner er truet. Klimaendringer er en forklaring. En annen grunn er at samfunn har behov for å utvikle seg, og fylkets små arealer er under vedvarende press. Vi behøver naturligvis vekst, men noen ganger kolliderer det med ønske om vern. Østfold Historielag forstår at verneinteresser ikke til enhver tid kan gis høyeste prioritet, men vi opplever at slike kommer systematisk dårlig ut. Vi vil i denne sammenheng understreke at selv om noen forhold i samfunnet er vanskelig å tallfeste, betyr det ikke at de ikke også er økonomisk viktige. Stedsidentitet, tilhørighet og fellesskapsfølelse er eksempler på slikt.
Vi oppfordrer derfor partiene til å utvikle gode prinsipper for stedsidentitet, lokalhistorie og verneinteresser – og som kan være et hjelpemiddel for fremtidige veivalg når ulike interesser står mot hverandre.
Invitasjon til tillitsvalgtmøte i Østfold Historielag lørdag 10. september 2022 kl 11.00 – 14.00 på Rygge Museum, Bygdetunveien 145, v/Rygge kirke. Arrangementet er i samarbeid med Rygge Museum og historielag.
Rygge MuseumBygdetunveien 145
Program for dagen:
1100 Innledning ved styreleder Kari Stumberg Omholt
1115 Orientering om driften i Rygge Museum og historielag v/leder Helge Aker
1130 Omvisning på Rygge Museum
1200 IKA – Interkommunalt arkiv -en orientering om arkivet og deres tjenester v/Lene-Kari Bjerketvedt
1245 Lunsj
1315 Prosjekt kulturminnevandring – Orientering fra Hvaler Kulturvernforening v/Gunn Hedberg.
Miniseminar og lokalhistorisk vandring i Vamma Kraftstasjon 23. april 2022 Foto: Gunnar A. Hjorthaug
Vamma kraftstasjon vakte stor interesse og vakkert vårvær lørdag 23. april hvor Østfold Historielag og Askim Historielag arrangerte lokalhistorisk miniseminar. Hans Harald Løkke fortalte historien om Norges største elvekraftverk med omvisning. Hele 50 personer var det funnet plass til som fikk høre idustrihistorie og gitt omvisning i museumsdelen, kontrollrommet, i en durende turbinhall og tur på det mektige anlegget.
Leder i Askim Historielag, Ulf Kolstad fortalte om Askim Historielag og tok med forsamlingen med på Ekskursjon til «Vammabanens jernbanespor, et påbegynt friluftsmuseum» – med bl.a. vogner fra Krøderbanen.
Miniseminaret ga mange gode tilbakemeldinger og fornøyde deltakere. Leder i Østfold Historielag, Kari Stumberg Omholt, takket Askim Historielag og Hans harald Løkke for en flott dag. Hun fortalte også om lagets neste historiske vandring som er annonsert til den 21. mai sammen med Borge og Torsnes Historielag. Påmeldingsfrist 12 mai.
Lokalhistorisk vårvandring 21. mai 2022 kl 1100-1500
«På spor av husmannsplass, stenhoggerbrakke og krigsminner»
ØH arrangerer denne gangen vårtur i samarbeid med Borge og Torsnes Historielag.
Lengde: Ca 3 km Godt fottøy:Joggesko eller gode tursko.
Oppmøte og parkering: Metaberget på Husvik i god tid før kl 1100.
Ta med mat og drikke til eget bruk!
Sitteunderlag.
Oppmøte: Metaberget på Husvik
Fra Fredrikstad sentrum, ved å kjøre Habornveien (vei 22), og så ta av til venstre inn på Torsnesveien (vei 107). Fra Halden, tar en av fra E6 ved Solbergtårnet og følger Oldtidsveien (Haldenveien) mot Fredrikstad frem til skilt som viser avkjørsel til Torsnes til venstre forbi Borge Barneskole.
I nærheten av Torsnes Sykehjem er det avkjørsel mot Nes (Herregårdsveien). Følg Herregårdsveien, og ta så etter hvert til høyre inn på Husvikveien. Denne følger du frem til du møter historielagets folk der ved Husvik.
Oppmøtestedet har koordinater(WGS84): 59°9’41.5″N 11°1’16.7″E.
God stemning på ØH sitt årsmøte 2022, leder Kari Stumberg Omholt hilser til årsmøtet. Foto: Gunnar A. Hjorthaug
Østfold Historielag avholdt årsmøte 2022 på «Gamle Prestebakke» lørdag 26. mars 2022. Før årsmøtet var det velkomsthilsen ved Svein Norheim, leder i Idd og Enningdalen som fortalte litt om det lokale historielaget.
Selve årsmøtet ble gjennomført med Asbjørn Hjorthaug, Hobøl Historielag som ordstyrer. Årsmøtet valgte ny nestleder i Østfold Historielag, Ulf Kolstad , Askim h.l. Gunnar Hjorthaug Hobøl h.l. ble gjenvalgt som sekretær. Styret består i tillegg av leder Kari Stumberg Omholt Idd og Enningdalen h.l. Kasserer Eva Boem Svendstad, Eidsberg h.l. og styremedlem Mona Friberg, Hvaler Kulturvernforening. Neste årsmøte for Østfold Historielag er fastsatt til 25 mars 2023. Eidsberg Historielag er da vertskap.
Etter selve årsmøteforhandingene ble bokpriser 2021 delt ut. Prisvinnerne fikk blomster og diplom. Prisen for beste årbok er på kr 3 000, de to andre prisene er på 5 000 kr.
Lokalhistorie: Rådehistorie Fra Hauka, Lundebyfjella, Henæstangen og Burumøya av Eigill Tangen
Slektshistorie: Mormor og jeg av Marit Øgar Aasbrenn
Årbok: Mindre Alv Lokalhistorie fra Fredrikstad Årbok XIX Fredrikstad museum
Leder for ØH, Kari Stumberg Omholt ønsket tillitsvalgte velkommen Foto: Trond Fjeld
Tillitsvalgte i Østfold Historielag var samlet den 13. november 2021 på Roald Amundsens Minde med Borge og Torsnes Historielag som vertskap. 30 engasjerte deltakerne var med i drøftingene av dagens tema.
Rolf Gulbrandsen orienterte om vertslagets drift. Foto Gunnar A. Hjorthaug
Østfold Historielags leder Kari Stumberg Omholt ønsket velkommen og redegjorde for dagens program. Styreleder i Borge og Torsnes Historielag Rolf Gulbrandsen orienterte om lagets drift i begynnelsen av møtet.
Styreweb var denne gangen også tema med innledning av Gunnar Hjorthaug, sekr. Østfold Historielag og Øystein Lie, kasserer i BRA Historielag. Det ble gjennomgått betydningen av at lokallagene har hele sitt styre registrert på Styreweb. I Styreweb kan lagsdriften sikre sitt arkiv tilgjengelig for hele styret. Lagene får f.eks. en enkel jobb ved innkallinger og referatutsending fra styremøtene. Det er her gode løsninger for medlemsregistrering, utsendelse av meldinger og epost, arkiv, webside og Gnisten som er «min side» for medlemmene, en app som kan lastes ned på tlf og nettbrett. Ved at medlemmene er registrert i Styreweb kan regnskapsprogrammet brukes til fakturering. Styreweb sin økonomidel gir god oversikt over regnskapet med oversiktlige rapporter og letter kasserers arbeid.
Gunnar Hjorthaug foto Trond Fjeld
I tillegg til at Styreweb har vært tema på tillitsvalgtes møte var det interesse for at en prøvde å få til et eget brukermøte for lagenes kasserer og et møte for lagenes sekretær. Styreweb tema engasjerte og mange snakket varmt for dette. Alle historielag som er medlem av Landslaget for lokalhistorie er gitt ei grunnpakke med adgang til dette lagsprogrammet. Den programvaren som lokallag bestiller støtter Østfold Historielag med 50 % av deres utgifter. Frist for å søke ØH om dekning til Styrewebutgifter var 1. nov. Flere lag kom med gode rapporter om Styrewebbruk også av regnskap, medlemsfakturering, prosjektstyring og registreringer av gjenstander. Både hjelpefunksjoner, veiledningsvideoer og servicekontakten med Styreweb fikk god omtale.
Øystein Lie
Kulturminneregistrering på Kulturminnesøk hos Riksantikvaren Kulturminneregistrering var et tema som ØH i en årrekke har vært engasjert i. Sekretær Gunnar Hjorthaug fortalte at nå skal Riksantikvaren forsøke å få overført registreringene fra Østfold Kulturminnekart til Riksantikvarens nettsted for hele Norge, Kulturminnesøk. (kulturminnesok.no). ØH sitt kulturminneutvalg vil gjerne oppmuntre lokallagene til å registrere brukerminner på Kulturminnesøk og gjerne ha en egen kulturminnekontakt og kulturminneutvalg. Det ble vist til eksempler på Østfold Historielag sin webside under Lokalhistorie hvor det er eksempler fra flere historielag om synliggjøring av kulturminneregistreringer på deres websider.
Trond Fjeld fra Berg Rokke og Asak Historielag fortalte at de har brukt Kulturminnesøk aktivt og har et stort arbeid på gang med å registrere og merke kulturminner/husmannsplasser. De har sett at dette har åpnet opp for store muligheter. Denne registreringen på nettbasen Kulturminnesøk kombinert med bruk av Facebook og Lokalhistoriewiki har gjort at interessen for dette lokalhistoriske arbeidet har blitt stor i lagets nedslagsfelt og en nettoøkning i medlemmer i laget.
Redaktør i Wiwar orienterte litt om redaksjonens arbeid og oppmuntret til samarbeid med lokale lag om lokale artikler med betydning for regionen.
Wiggo Andersen Foto: Gunnar A. Hjorthaug
Lokallagene hadde en god runde på orientering om sin lagsdrift før vi fikk orientering og omvisning på Roald Amundsens Minde og fødested ved daglig leder Wiggo Andersen.