Østfold Historielag sammen med Idd og Enningdalen Historielag inviterer til vandring søndag 12. september 2021.

Tema for turen er hvordan rømte folk til Sverige under 2. verdenskrig og hvem som hjalp dem over grensen. I Haldendistriktet var det mange flyktningeruter og mange loser. På denne turen skal vi fortelle om en rute som gikk fra Torgalsbøen i Idd kommune og over til Sverige.

Vi har valgt å tilrettelegge for to alternativer etter som hvor krevende dere vil ha det.

Alternativ 1, oppmøte kl 1000: For de sprekeste. Kjør til Torgalsbøen, rutebeskrivelse under. Deretter er det ca 7 km gåtur inn til Boksjøene. Dette er en av rutene flyktningene gikk, fortrinnsvis om natten. Det er til dels kupert terreng. Turen tar ca 2 – 2,5 timer. Flyktningelosen følger dere hele veien. Dere kan få transport tilbake.

Alternativ 2, oppmøte kl 1100: Dere blir transportert inn til Boksjøene. Der blir det mulighet for å gå på grusvei til et par av stedene losene holdt til. Denne turen kan bli 3 – 4 km men det er lett å gå her.

For alle:

Foredrag om flyktningetrafikk, felles kaffestund ved Boksjøene. Ta med mat og drikke og sitteunderlag.

Slik kommer du til Torgalsbøen: Kjør gjennom Halden retning mot Holtet og ta til venstre i krysset like etter Idd kirke. Da kommer du gjennom et gårdstun og oppover bratte og svingete bakker. Du får jernbanen på venstre side og viktig: ta til venstre over jernbanen ved Aspedammen. Da er du på Ørsveien. Følg denne til du kommer til Torgalsbøen (ca 7 km) som ligger for enden av Ørsjøen. Parkering vil bli skiltet. For de som skal gå starter turen her. For de andre går det transport videre herfra.

NB: Ta med ansiktsmaske og håndsprit til bruk under transport

Påmelding: Alle må melde seg på til karihannaomholt@gmail.com innen 31.8.21. Husk å oppgi hvilket alternativ du vil være med på.

Hvis du vil lese deg opp om flyktningetrafikken på forhånd, kan du forsøke denne lenken under som er til boken ”Dobbeltspill”. Den er tilgjengelig på nb.no https://www.nb.no/nbsok/nb/8aedf73fa7345c9310dab109e12aba86?lang=no#27

Vel møtt, dette gleder vi oss til.

Idd og Enningdalen Historielag

Østfold Historielag