Fra våre lesere

En svinekald dag – 20. januar 1942

 

av Åsmund Kjærheim

Åsmund Kjærheim er lege og født i 1925.  Han vokste opp på Kråkerøy og
gikk på Fredrikstad Høyere Almenskole 1939-1944 under rektor Hans Nerdrum. 

 

Grusomt kaldt i dag. Den rå eimen fra Glomma gjør at det kjennes mye kaldere enn de 20 gradene på gradestokken. Nord for hagen til toller Jacobsen ser vi fra vinduet gamle Smertu gård. Nå er det vognmannforretning, og nå sliter han Martin Pedersen med å starte de to lastebilene, de har stått ute i natt og er iskalde. Motorene kjører på Gengas, et svensk system der knott fra oreved brenner i en svær, sylindrisk beholder. Røykgassen driver motoren. I Tillegg er det bare 6 volts anlegg i bilen. Han Martin ligger under bilen og passer på et bål under bonnpanna . Så spretter han opp på lasteplanet og gir seg til å stake i gengasbeholderen. Kanskje har han en bensinskvett å starte med? Endelig starter motoren, og så tar han den andre lastebilen på slep. Forutsatt at han har god fyr i gassbeholderen, starter han før eller siden. For et slit å få bilene i gang! Først nå kan han kjøre lass og tjene penger.

Men jeg har ikke tid til å stå her og glane. Jeg skal jo til tannlegen! Tannlege Mustorp i Nygårdsgata. Jeg løper nedover mot det kommunale ferjestedet. Om bord befinner det seg tre tyske marinegaster. De har det moro. «Fritz, Sieh deine Ohren!», roper de. Den upraktiske marinelua gir ingen beskyttelse av ørene. De er blitt helt hvite. Sånne forfrysninger vil garantert gi varige forandringer som det vi kaller blomkålører. Og det uten å ha vært i bokseringen en eneste runde!

Tannlegen er en vennlig og samvittighetsfull mann. Han borer med det sløve boret han har. Så dypt som mulig og så mye som mulig til sidene. En amerikaner ved navn Black mente at man på den måten ville unngå tannråte på overgangen mellom fyllingen og emaljen. «Extention for prevention», sa Black. Det lød så fyndig at tannlegene verden over trodde at prinsippet var riktig. For at det sløve boret og varmgangen ikke skulle bli for plagsom, delte Mustorp behandlingen opp i flere repriser.

Telefonen ringer, og han avtaler med Apoteket Hjorten noe om et håndvaskmiddel. På venteværelset ligger forresten et svensk dameblad, for fru Mustorp er svensk. Utenlandske magasiner var vanligvis forbudt, men tyskerne kom vel ikke i affekt av å se strikkeoppskrifter og bilder av kjøttkaker. Svett, varm, glad og lettet løper jeg ned trappene. Lenge til neste gang! Samtidig og langt borte skjer det noe mye viktigere. Heydrich, Jern-Reinhard, har innkalt en rekke embetsmenn til orientering om endeløsningen av jødespørmålet. Reinhard bærer sitt tilnavn med rette. Han kunne stå med en hjelm på hodet og avfyre en håndgranat på toppen uten blunke, ble det sagt.

På nettstedet YouTube har man spilt inn dette, men videoen er lite troverdig. Heydrich fremstår som en godslig, lettere fetladen fyr, og de andre er i så godt humør at de holder på å le seg ihjel.

Det foregikk naturligvis ikke slik. Alle byråkratene ville vite hvilken betydning dette ville få for deres departement. En etterlyser dokumentasjon. En annen synes at antall jøder er meget stort. En bemerker at mange er håndverkere og ikke børsspekulanter. Flere av de involverte ble også frikjent i retten etter krigen. Det hele foregikk i Villa Wannsee og varte i knappe to timer. For Heydrich var en utålmodig mann. Han var sjef for Gestapo og Hitlers fortrolige. De pleide ikke å etterlate seg spor i form av dokumenter.

Ingen kan se inn i framtida, heller ikke Heydrich . For i så fall, ville han sett sitt avsjelede legeme liggende i kista. Uten milt og med krum nese. Livet er sannelig rikt på overraskelser. Wannseekonferansen er blitt stående i historien som navnet på en konferanse, der man vedtok å ta livet av millioner mennesker i løpet av noen korte formiddagstimer.

Hvordan kan jeg huske denne dagen?

Det er jo 75 år siden! Det var iallfall ikke på grunn av Wannseekonferansen. Det var nok fordi det var så svinekaldt.

 

Les mer om hva  Åsmund Kjærheim skriver om dagligliv i Fredrikstad-området under krigen 1940-1945 på nettstedet www.mineminner.weebly.com

 

000